KIJK OP DAKEN,
EEN WERELD AAN MOGELIJKHEDEN

‘Al die ongebruikte dakenbieden capaciteit en hebben potentie’

Platte daken zijn gratis ruimte waar iedere opdrachtgever méér mee zou moeten doen. Dit zei gastspreker architect Arjen Ketting van architectenbureau MVRDV in het webinar ‘Het gebruiksdak: van inspiratie tot realisatie’, dat op 20 juni werd uitgezonden.

Arjen Ketting – MVRDV

Ongebruikte platte daken zijn een doorn in het oog van architecten en dakenexperts. Dat moet anders, vinden zij. Architect Arjen Ketting van het wereldvermaarde MVRDV: “Een opdrachtgever neemt een stuk land weg om een gebouw neer te zetten. Om een stuk landschap bovenop dat dak terug te geven, moet je vanaf het allereerste begin over nadenken over wat je kunt toevoegen en wat daar voor nodig is. Als je het aan het toeval overlaat, gebeurt het gewoon niet.”

Ongebruikte daken

Steden verdichten, terwijl de behoefte aan buitenruimte groeit. Toch tellen Nederlandse binnensteden vele vierkante kilometers aan ongebruikte buitenruimte die nogal eens over het hoofd wordt gezien: platte daken. Juist platte daken kunnen voorzien in de behoefte aan ruimte voor sport, ontspanning en recreatie. Benut het platte dak en doe het goed, was dan ook de boodschap in het webinar. “Alle platte daken bieden capaciteit en hebben potentie”, aldus Arjen Ketting.

Hij nam de kijker aan de hand van inspirerende voorbeelden uit het portfolio van MVRDV en de Dakencatalogus mee in de mogelijkheden van het platte dak. Deze gebruiksdaken zouden niet bestaan als er niet al in een vroeg stadium was nagedacht over het gebruiksdoel ervan.

Verdieping door dakenexperts TotaalDakConcept

Startmotor, Rotterdam – foto: Zoontjens

Voor verdieping van de technische aspecten schoof in de uitzending een panel aan van zes dakenexperts van TotaalDakConcept. Het gezamenlijke doel was duidelijk: bewustwording creëren van het belang van een correcte dakopbouw die past bij het doel van het gebruiksdak.

Iedere laag is van belang. Als de lagen niet op elkaar en op het doel zijn afgestemd, zijn de gevolgen niet te overzien. Een verkeerde dakopbouw of verkeerd gebruikt materiaal kan bezwijken onder de permanente druklasten van een gebruiksdak. Renovatie kost dat niet alleen ontzettend veel geld; de milieu-impact is ook enorm. Dit is niet nodig. Goede (duurdere) materialen zijn duurzamer, maar het is lastig om mensen daarvan te overtuigen, signaleren de panelleden. Er is vaak wel budget voor de afwerking van een gebruiksdak, maar niet voor het onzichtbare deel eronder.

Terugkijken webinar

De leden van TotaalDakconcept stemmen samen per situatie de daklagen op elkaar af en bieden zo oplossingen en extra kwaliteitsgarantie voor de opdrachtgever en architect. Het webinar  is nog steeds terug te zien via www.totaaldakconcept.nl.

Delen:

Meer nieuws