KIJK OP DAKEN,
EEN WERELD AAN MOGELIJKHEDEN

De toekomst van het dak volgens Nophadrain

In deze aflevering van ‘Kijk op het Dak van Morgen’ vertelt Pieter Wesselink, Sales Director van Nophadrain BV uit Kerkrade, hoe Nophadrain het dak van de toekomst ziet. In de serie ‘Kijk op het Dak van Morgen’ geven de bedrijven die aangesloten zijn bij TotaalDakConcept hun visie op de toekomst van het platte dak. Doordat er steeds meer functies aan het platte dak worden toegevoegd, wordt het belang van integrale kwalitatieve dakconstructies belangrijker. Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten? Welke rol speelt het klimaat? Welke oplossingen worden bedacht om de problemen van morgen het hoofd te bieden? Kortom, een blik in de toekomst van het platte dak.

Nophadrain ontwikkelt en produceert complete systemen voor de inrichting van platte en (licht) hellende daken met vegetatie en begaan- en berijdbare verhardingen. Met ruim dertig jaar ervaring is Nophadrain een van de pioniers van het groendak. Pieter Wesselink: “De basis van onze groen- en gebruiksdaksystemen zijn de drukstabiele ND Drainagesystemen. De drainagesystemen voeren niet alleen overtollig water van het dak af, maar beschermen ook het dakbedekkingssysteem tegen mechanische en dynamische belastingen. Deze drainagesystemen worden door Nophadrain in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. In het eigen laboratorium worden de drainagesystemen, die gemaakt worden van gerecyclede kunststoffen, op constante kwaliteit gecontroleerd en na goedkeuring van het CE-merkteken voorzien”.

Noppenstructuur

De grondlegger van Nophadrain, Stephan Droog, kwam in zijn studietijd in de Verenigde Staten in aanraking met een drainageproduct. Een kunststoffolie met noppenstructuur, waarop een filter was bevestigd. Deze drainageproducten werden met name toegepast langs de muren van ondergrondse kelders. ‘Daar kan ik wat mee’, moet hij gedacht hebben. Hij nam dat nieuwe product mee naar Nederland, niet wetende dat dit de basis zou worden van het huidige succes van Nophadrain. Pieter Wesselink: “Het avontuur is ooit begonnen in Hilversum, boven de garage van Stephan. De American Dream werd Hollands Enthousiasme. In eerste instantie verkocht hij veel drainagesystemen aan de Duitse markt, de bakermat van de groen- en gebruiksdaken. Stephan importeerde de drainagesystemen in eerste instantie, maar gaf met de bouw van een fabriek in Limburg voor de productie van drainagesystemen verder vorm aan zijn ambities. In Kerkrade, dicht bij de afzetmarkt. Zo zijn we begonnen.”

Duurzaam

Pieter Wesselink kwam in 2005 bij Nophadrain. “Ik was toen de zevende of achtste medewerker. Nu werken er ruim dertig collega’s bij Nophadrain. We beschikten destijds over een hal van pakweg 2.000 vierkante meter. Nu, ruim vijftien jaar later, is dat een productie- en opslagfaciliteit van 10.000 vierkante meter. Het duidt op gestage, maar zekere groei. We hebben eigen productielijnen voor de productie van onze drukstabiele en hoogwaardige CE-gemarkeerde drainagesystemen. Een uniek product dat zich onderscheidt door de noppenstructuur, kwalitatieve, duurzame en ruimtebesparende eigenschappen en de hoge druksterkte.”

Concurrerende producten zijn vaak gemaakt van polyethyleen (HDPE)-folies. Nophadrain werkt met slagvast polystyreen. Ook wel HIPS genoemd. Polystyreen heeft een zeer goede kruipweerstand. Hierdoor vervormt het onder belasting minder, dan de producten die gemaakt zijn van polyethyleen. Bij maximale belasting hebben de HIPS-producten een vervorming van minder dan 10%. Pieter Wesselink: “De goede kruipweerstand van HIPS garandeert een constante drainagecapaciteit. Ook op de lange termijn. Voor het dak van morgen is dat ideaal. Door de geringe vervorming zijn de ND Drainagesystemen niet alleen zeer geschikt voor extensieve en intensieve groendaken maar ook voor combinaties met begaanbare en berijdbare verhardingen waar de systemen worden blootgesteld aan hoge statische en dynamische belastingen van auto’s, vrachtverkeer en nood- en hulpdiensten.”

De hoge druksterkte van de drainagesystemen van Nophadrain hangt niet alleen samen met de grondstofkeuze. Ook de speciale conische vorm van de noppen op de drainagefolie draagt volgens Wesselink hieraan bij. “In ons laboratorium hebben we de nop in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld tot het duurzame en sterke product dat het nu is. Door aanpassingen in vorm besparen we bovendien op materiaal, maar met behoud van de hoge druksterkte. Een ander groot voordeel is dat wij aanzienlijk minder energie verbruiken bij de productie in vergelijking met polyethyleen. Dit komt omdat polyethyleen een zeer slechte warmtegeleiding heeft. Voor het proces van folie naar noppenfolie is dan veel meer energie nodig. Daken moeten duurzaam. Die duurzaamheid vind je bij ons in het hele proces terug.”

Noodzaak

Duurzaam bouwen is meer dan alleen toekomstmuziek. Het is inmiddels bittere noodzaak. Met haar drainagesystemen draagt Nophadrain bij aan duurzamere groendaken. Pieter Wesselink daarover: “Alternatieve drainagesystemen gemaakt van polyethyleen (HDPE) wegen gemiddeld tussen 2 en 3 kg/m². Onze systemen wegen – afhankelijk van onder meer de hoogte van de noppen – tussen de 0,6 en 1,5 kg/m². Minder grondstoffen, het gebruik van gerecyclede grondstoffen, minder energieverbruik en het gebruik van groene energie bij de productie, hebben een positieve invloed op de carbon footprint. Ons product is bovendien volledig recyclebaar en productieafval wordt post-industrial hergebruikt.”

Toekomstbestendig bouwen

Volgens Wesselink zijn de Nophadrain groen- en gebruiksdaksystemen ruimtebesparend. “Voor daktuinen of berijdbare daken is dit erg belangrijk. Door het gebruik van onze groendak- en gebruiksdaksystemen bespaart men al snel tien tot vijftien centimeter in de hoogte van de dakopbouw. De besparing die dat oplevert maakt Nophadrain voor de architect interessant. Daarnaast is onze focus voortdurend gericht op vernieuwing en uitbreiding van de mogelijkheden van het dak. Voorbeelden hiervan zijn onze waterretentiedaksystemen en de ontwikkeling van zonnepanelen en windturbines in combinatie met groen- en gebruiksdaksystemen. Wij zijn bovendien continue bezig om het productproces te optimaliseren en te vergroenen. We participeren niet voor niets in samenwerkingsverbanden zoals TotaalDakConcept. Dat doen we omdat we erin geloven dat duurzaamheid van het dak alleen bereikt kan worden door integrale samenwerking van alle betrokken dakpartijen. We zijn voortdurend bezig met het dak van morgen.”

Delen:

Meer visies op het Dak van Morgen