KIJK OP DAKEN,
EEN WERELD AAN MOGELIJKHEDEN

De toekomst van het dak volgens Isomix

In deze aflevering van ‘Kijk op het Dak van Morgen’ vertelt  Laurens van Wylick van Van Wylick Isolerende Daken BV uit Heeswijk-Dinther, hoe hij het dak van de toekomst ziet. In de serie ‘Kijk op het Dak van Morgen’ geven de bedrijven die aangesloten zijn bij TotaalDakConcept hun visie op de toekomst van het platte dak. Doordat er steeds meer functies aan het platte dak worden toegevoegd, wordt het belang van integrale kwalitatieve dakconstructies belangrijker. Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten? Welke rol speelt het klimaat? Welke oplossingen worden bedacht om de problemen van morgen het hoofd te bieden? Kortom, een blik in de toekomst van het plat dak.

Van Wylick Isolerende Daken BV is producent van Isomix®, een drukvaste isolerende C-eps mortel voor daken. Isomix stond vroeger bekend als Betopor C-eps. Isomix is de verbeterde versie van Betopor. Het is eigenlijk een verzamelnaam. Onder Isomix® valt onder meer het Isomix® Daksysteem. Dat is een flexibele, drukvaste C-eps mortel die als onderlaag en onder afschot op daken wordt aangebracht. Daarnaast heeft Van Wylick Isomix® Plus op de markt gebracht: een waterafstotende mortel die doorslag van vocht voorkomt. Deze plusvariant wordt met name toegepast op multifunctionele daken, zoals PV panelendaken, berijdbare daken, retentiedaken, leefdaken en groendaken.

Laurens van Wylick is eigenaar van het familiebedrijf dat sinds 1985 bestaat. Laurens kwam in 1999 bij het bedrijf: “Direct er vol tegenaan”, vertelt hij. “Mijn vader had een uitvoerder nodig. Totdat ik bij het bedrijf kwam, deed hij alles alleen. Zowel de verkoop als de uitvoering. Het werd drukker. Er moest dus iemand bijkomen. Dat eerste jaar was een geweldig intensief jaar. De druk op de uitvoering was enorm. Veel kaas had ik daar niet van gegeten. Natuurlijk, ik had tijdens vakanties wel eens op het dak gestaan, maar dat was het wel zo’n beetje. Ik moest leren om met bouwvakkers om te gaan, met opdrachtgevers, hoe een planning opgevolgd moest worden. We werkten immers met een systeem dat veel voorbereiding vergt. En ook nog eens weersafhankelijk is. De praktijk bleek een stevige, maar goede leerschool. Isomix is inmiddels een klinkende naam in de dakenbranche.”

Van oudsher innovatief

De serie ‘Kijk op het dak van morgen’ gaat over de toekomst. Over vernieuwing. Duurzaamheid. Over circulair bouwen en samenwerking. Hoewel de isolerende mortel al jarenlang wordt toegepast, is Isomix® volgens Laurens van Wylick nog immer een innovatief product: “Dat komt niet per se omdat het product nieuw is, maar vooral omdat de bouw traditioneel is. Je merkt dat in gesprekken met dakdekkers, aannemers, opdrachtgevers of architecten. Het gaat dan vaak over Isomix versus het ‘traditionele systeem’. In een traditionele markt wordt dan snel gedacht: ‘Goh, Isomix dat is anders. Nog niet doorontwikkeld of iets dergelijks. Een misvatting. De werkelijkheid laat een ander beeld zien. Als je kijkt naar het dak, dan zie je dat het meervoudig gebruik van het dak toeneemt. Het gebruiksdak is aan een razendsnelle opmars bezig. Nieuwe platte daken hebben niet alleen meer de functie van waterdichting. Er moet meer met een dak gebeuren. Ook van overheidswege. We moeten erop kunnen leven. Er moet groen op, we moeten erop kunnen rijden, spelen en parkeren, er moeten vele meters zonnepanelen op.

Dat vraagt om flexibele oplossingen. Isomix is een toekomstbestendig systeem. De eigenschappen van verschillende isolatiematerialen zijn in één toepassing verenigd. De brandwerende eigenschappen zijn bovendien uitstekend. De isolatiewaarden zijn hoog. Daarnaast is het ook een flexibel product en tegelijkertijd zeer drukvast. Door die flexibiliteit kunnen we bij alle hoekjes en gaatjes. We leggen trapsgewijs isolatieplaatjes op het dak richting afvoer en brengen daaroverheen de mortel onder afschot aan. Isomix is een maatwerkproduct pur sang. Ook op daken waar geen afschot is, zoals retentiedaken is de mortel zeer geschikt. De waterdaken worden steeds belangrijker. In bestekken wordt tegenwoordig de hoeveelheid water opgenomen dat op het dak moet worden geherbergd. Het is geen toeval dat we inmiddels voor zo’n 70% op nieuwbouwdaken zitten. Naarmate het aantal vierkante meters toeneemt, wordt Isomix aantrekkelijker voor de opdrachtgever en aannemer.”

Architect

Een goede ontwikkeling volgens Van Wylick, is dat de architect bewuster met het dak bezig is dan pakweg tien jaar geleden. “Daarvoor was het dak voor de ontwerper vooral een noodzakelijk kwaad. Door de toename van functies op en van het dak, is dat dak voor de architect net zo belangrijk in het ontwerp als de gevel. Deze ontwikkelingen zijn voor de gehele plattedakenbranche interessant. Door de toevoeging van multifunctionaliteit wordt de noodzaak tot samenwerking tussen architecten, leveranciers, fabrikanten en uitvoerende partijen groter. Dat is ook het bestaansrecht van TotaalDakConcept. Samenwerking tussen de dakdekker, de groenleverancier, de architect, isolatieleverancier, de leverancier van dakbedekking, de opdrachtgever en de aannemer is essentieel. Het is niet voor niets dat we bij TotaalDakConcept een eigen bestekservice hebben ontwikkeld. De samenwerking komt hierin samen. Bij een groendak moet een heuveltje komen met beplanting, er moeten bomen op het dak, de opdrachtgever wil een dakbestrating, er komt speelruimte… Dat dak moet heel wat aankunnen. De ondergrond moet daarop berekend zijn. De onderlaag en de dakbedekking moet volledig stabiel en duurzaam zijn. Je moet er nooit meer bij hoeven. Daarom is Isomix®Plus als waterafstotende basislaag juist voor dit soort daken geschikt. Mocht er onverhoopt lekkage ontstaan in de dakbedekking, dan vormt Isomix®Plus een veilige buffer. Kijkend naar de toekomst zul je steeds vaker te maken krijgen met dergelijke complexe invullingen van het dakoppervlak.”

Daksensor

Ook elektronica heeft inmiddels zijn intrede op het dak gedaan. Van Wylick heeft een speciale daksensor voor in het eigen systeem ontwikkeld, die tijdens de realisatie de vochtigheid op het dak monitort. “Een efficiënt instrument”, zegt Laurens van Wylick “We kunnen communiceren met de aannemer of dakdekker als er iets aan de hand is nog voordat het dak dicht is. De sensor gaat jarenlang mee. De batterij minimaal vijftien jaar. Dat betekent dat de sensor na afdichting van het dak nog steeds dienst doet. Stel dat er onvoorzien toch nog vocht door het daksysteem komt. De sensor geeft dan hiervan een melding op bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Dat betekent dat de lekkage in een vroeg stadium is opgespoord. Nog voordat de gebruiker van de ruimte onder dat dak daar iets van merkt. Je moet er niet aan denken dat in ziekenhuizen of datacentra lekkage ontstaat. De gevolgen zijn vaak verstrekkend.”

Dak als landingsplaats

De ontwikkeling van het platte dak gaat de laatste jaren razendsnel. “Er zijn de afgelopen jaren functies bijgekomen. Dakfuncties zijn verder geperfectioneerd. Het dak heeft zelfs een rol in de energietransitie. Ik verwacht niet dat er heel veel functies bijkomen, de techniek zal zich echter verder blijven ontwikkelen. In de verre toekomst denk ik wel dat het luchtruim veel meer een transportfunctie krijgt dan nu het geval is. Het dak zal in toenemende mate als landingsplaats voor de vliegtoestellen van morgen worden ingericht. De drone is nu al niet meer weg te denken. Straks ook niet als vervoermiddel voor personen. Vliegen wordt wat brandstof betreft steeds duurzamer. We vliegen straks elektrisch. Stel je voor dat we van de weg gedeeltelijk de lucht in gaan. In de lucht heb je geen wegen nodig, die aangelegd moeten worden.”

 

Delen:

boymans van beuningen depot

Meer visies op het Dak van Morgen