KIJK OP DAKEN,
EEN WERELD AAN MOGELIJKHEDEN

De toekomst van het dak volgens Roval Aluminium

In deze aflevering van ‘Kijk op het Dak van Morgen’ vertelt Sales & Marketing Manager van Roval Aluminium BV uit Helmond, Edwin van Kemenade, hoe hij het dak van de toekomst ziet. In de serie ‘Kijk op het Dak van Morgen’ geven de bedrijven die aangesloten zijn bij TotaalDakConcept hun visie op de toekomst van het platte dak. Doordat er steeds meer functies aan het platte dak worden toegevoegd, wordt het belang van integrale kwalitatieve dakconstructies steeds belangrijker. Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten? Welke rol speelt het klimaat? Welke oplossingen worden bedacht om de problemen van morgen het hoofd te bieden? Kortom, een blik in de toekomst van het platte dak.

Nog niet zo lang geleden maakte het niet zoveel uit hoe een dak eruit zag. Als het maar niet lekte. Met de almaar in aantal toenemende functies van het platte dak wordt afwerking steeds belangrijker. We doen meer op het dak. En met het dak. Het dak is toegevoegde ruimte geworden. Omdat er nu eenmaal een gebrek aan is in drukbevolkte gebieden. Wat niet op de grond kan, doen we op hoogte. Ons kikkerlandje is daar goed in. Door inpoldering en drooglegging hebben we duizenden vierkante kilometers aan ons land toegevoegd. Dat doen we met daken nu ook. Met platte daken vooral. Het dak is het nieuwe polderlandschap.

Efficiency

We doen dus meer met dat dak. Het liefst esthetisch verantwoord. We vinden het immers prettig dat de omgeving, waarin we vertoeven aangenaam is. Comfortabel. Mooi om naar te kijken. Daar draagt Roval Aluminium aan bij. Het werkterrein van de totaalleverancier van aluminium bouwproducten bevindt zich met daar waar de gevel overgaat in dak. Althans als we het over het dak hebben. Op het dak zijn dat vooral aluminium dakranden. Een uitgebreid assortiment variërend van rechte standaarddaktrimmen  en de ronde kraaluitvoeringen tot unieke architectonisch gevormde  dakranden.  Daarnaast worden complete aluminium dakrandafdekkingen toegepast in de vorm van muurafdekkappen, eventueel in combinatie met balustersystemen. Roval is ook gespecialiseerd in bijzondere maatwerkoplossingen voor bijvoorbeeld beschermende koofbekleding voor nutstracés.

De muurafdekkappen zijn bij Roval complete muurafdeksystemen. “Want”, zo zegt Edwin van Kemenade “Efficiency wordt steeds belangrijker. Zowel met betrekking tot kostenbeheersing als bouwplaatslogistiek. Het moet allemaal sneller, beter en duurzamer. Maatwerk wordt steeds belangrijker. Daarom verzorgen we als totaalleverancier ook het inmeten en de montage op het dak. Demontage van onze muurafdeksystemen is ook eenvoudig. Groot voordeel, niet alleen voor de dakdekker, aannemer, maar ook voor de architect, die in met een kwalitatief hoogwaardig product toch iuit de voeten kan binnen een budgettair ontwerp.

Aluminium bouwmateriaal voor de toekomst

Aluminium is een van de nieuwste bouwmaterialen. Hoewel het in 1807 werd ontdekt, was elektrochemische productie eind negentiende eeuw pas mogelijk. Vanaf dat moment kende aluminium toepassingen een stormachtige ontwikkeling. Ook in de bouw. Het is met recht en reden een bouwmateriaal voor de toekomst. De voordelen van aluminium staan buiten kijf. Van Kemenade: “In de bouw werken we het liefst met lichte, maar sterke materialen. Dan kom je snel bij aluminium uit. Het weegt slechts een derde van staal of brons. Je kunt er zeer slank mee detailleren. Aluminium kent een grote ontwerpvrijheid. Dankzij de samenstelling is het even slijtvast als bijvoorbeeld andere, zwaardere metalen. En corrosiebestendig. Aluminium corrodeert weliswaar als het in aanraking komt met zuurstof. De oxidehuid die dan ontstaat, is echter gesloten. Hierdoor wordt het onderliggende materiaal niet aangetast. Door het aluminium te anodiseren, wordt de corrosiebestendigheid maximaal verbeterd. Eenmaal in de toepassingssfeer is aluminium uiterst duurzaam. Het materiaal is volledig te recyclen en te hergebruiken. Eenmaal in productie blijft aluminium zijn kwaliteit behouden.”

Circulariteit

De aluminium muurafdekkappen en dakranden zijn ook in een ander opzicht duurzaam. Het dak van morgen zonder circulariteit is niet ondenkbaar.

De aluminium muurafdekkappen en dakranden van Roval zijn volledig demontabel en daardoor circulair. Ook al hebben ze jarenlang op het dak gelegen. Bij normaal onderhoud gaat aluminium levenslang mee. In plaats van het als sloopafval af te voeren, zullen aluminium producten in de toekomst met volledig behoud van zijn goede eigenschappen een nieuwe bestemming op het dak vinden. De restwaarde van aluminium is zeer hoog. De kosten van het omvormen zijn laag.”

Krachten bundelen

Volgens Van Kemenade worden de bouweisen die aan materialisatie, duurzaamheid en circulariteit worden gesteld steeds strenger. “Terecht”, zegt hij “Daarom is het ook zo belangrijk om krachten te bundelen. Om samen te werken met partijen die de ecologische footprint net zo belangrijk vinden als wij en moeder aarde koesteren. Niet alleen daarom is TotaalDakConcept overigens ontstaan. Het is de allerbelangrijkste bijzaak. Partijen die kwalitatief hoogwaardige dakconstructie nastreven, hebben elkaar in dit samenwerkingsverband gevonden om de beste functionele daken te realiseren. Om gezamenlijke oplossingen aan te bieden, zodat de architect niet hoeft te zoeken naar allerlei deeloplossingen. Als adviesorgaan is TotaalDakConcept een belangrijk aanspreekpunt. Voor opdrachtgevers, architecten, voor uitvoerende partijen en gemeenten. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een van de factoren die ons binden. We zijn als bedrijf al jarenlang bezig om ons MVO-beleid zo goed mogelijk in de praktijk toe te passen. Dit geldt voor alle partners van TotaalDakConcept.”

 Innovatie

De ontwikkelingen op het dak gaan razendsnel. Het dak van morgen kan niet zonder innovatie. Strengere bouweisen brengen immers vernieuwing met zich mee. Met de onlangs gelanceerde Roval-Multi-trim® heeft Roval een dakrand ontwikkeld die eenvoudig over de bestaande dakrand kan worden heen geschoven en sloopwerkzaamheden overbodig maakt. Een andere ontwikkeling is de Roval-Duplo®. Deze tweedelige dakrand heeft een basisprofiel, waarmee het dak direct waterdicht kan worden afgewerkt. Van Kemenade: “In de tussentijd kan de opdrachtgever opgeven in welke hoogte- en welke RAL-kleur of afwerking de dakrand uitgevoerd kan worden. De werkzaamheden op het dak kunnen direct worden gestart. De dakrand kan al vanaf een week na opdracht worden gemonteerd. De dakdekker wordt hier blij van. Het geeft bovendien bij renovatie- en herstelwerkzaamheden ook veel voordelen voor de opdrachtgever.”

 

Delen:

Meer visies op het Dak van Morgen