In deze aflevering van ‘Kijk op het Dak van Morgen’ vertelt Frank Vanhove, Managing Director FOAMGLAS® Building Benelux hoe FOAMGLAS® het dak van de toekomst ziet. In de serie ‘Kijk op het Dak van Morgen’ geven de bedrijven, die aangesloten zijn bij TotaalDakConcept hun visie op de toekomst van het platte dak. Doordat er steeds meer functies aan het platte dak worden toegevoegd, wordt het belang van integrale kwalitatieve dakconstructies steeds belangrijker. Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten? Welke rol speelt het klimaat? Hoe belangrijk is circulariteit? Welke oplossingen worden bedacht om de problemen van morgen het hoofd te bieden? Kortom, een blik in de toekomst van het platte dak.
In 2017 nam Owens Corning het Amerikaanse bedrijf Pittsburgh Corning over. Laatstgenoemde ontwikkelde het isolatiemateriaal FOAMGLAS®-cellulair glas. FOAMGLAS®-isolatie wordt toegepast in onder meer de bouwsector en de industriële sector. Het cellulair glas wordt geproduceerd in fabrieken in Tessenderlo (België), Klášterec (Tsjechië), Yantai (China) en Sedalia (VS). Tot zover de feiten.
FOAMGLAS® is nadrukkelijk met de toekomst bezig. Frank Vanhove: “Dat heeft FOAMGLAS® altijd al gedaan. De gebouwen waarin FOAMGLAS®-isolatie wordt toegepast, zijn gebouwen met een lange levensduur. Uiteindelijk isoleren we altijd voor de dag van morgen. Dat vergeet men weleens. Er wordt te vaak gedacht dat we isoleren voor de dag van vandaag, omdat er bepaalde rekenwaarden en warmteweerstanden behaald moeten worden. Niets is minder waar.
We kijken – en dat is altijd zo geweest – voorbij de horizon. Dat is mede ingegeven doordat FOAMGLAS® vaak wordt toegepast in gebouwen, waaraan grote waarde wordt gehecht. Cultureel of door de exploitatie.
Het zijn veelal gebouwen met risico’s. Van brand bijvoorbeeld. Daar is onze isolatie ook op toegesneden. Als je risico wil beperken, dan kijk je automatisch naar de toekomst. Dat zit in onze genen.”
Volgens Vanhove beperkt het reduceren van risico zich niet alleen tot brand. “Ook waterdichtheid is van belang. Deze eigenschappen – isolatie, brandwerendheid en waterdichtheid – zijn kenmerkend voor ons product. De combinatie van deze kenmerken passen bij het duurzaamheidsstreven van nu.”
Functies platte dak
De functie van het dak beperkt zich niet alleen tot waterdichting. Het dak is leefoppervlakte geworden. We parkeren, we spelen en wandelen erop. Het dak heeft een sociale functie gekregen. Ook draagt het platte dak bij aan de biodiversiteit. Alles moet groen. En aan de regulering van overtollig hemelwater. Zeker in binnenstedelijke gebieden. Het dak is op dit moment aan een revolutie onderhevig. “Voor ons verandert er niet zoveel”, zegt Frank Vanhove hierover “We hebben ons altijd al gericht op de dag van morgen. De lange levensduur van FOAMGLAS®-isolatie maakt het materiaal flexibel en toekomstbestendig. Het maakt niet uit of we met dakterrassen te maken hebben, PV-panelendaken of anderszins.”
Schaarsheid aan ruimte in de bebouwde omgeving zorgt ervoor dat het parkeren meer en meer op het dak zal plaatsvinden. Dat heeft volgens Vanhove wél invloed op de samenstelling van de isolatie: “Dan voeren we de densiteit van de isolatie op. Er komen ook steeds meer groendaken. Wat men wel eens vergeet, is dat groendaken voor een permanente last zorgen. Sommige isolatiematerialen vervormen daardoor na verloop van tijd. Ze verliezen hun functionele eigenschappen. Daar zie je ook de rol van TotaalDakConcept. Als adviesorgaan. Het is van groot belang dat je als ontwerper heel goed nadenkt over dat dak. Over de constructie, de afwerking en ook de isolatie, die veelal gekoppeld is aan de functie van het dak. Er wordt vaak klakkeloos overgenomen wat standaard is voorgeschreven.”
Circulariteit
Met de toegenomen functies van het dak is dat niet meer vanzelfsprekend. Kostenafwegingen spelen ook een rol. Natuurlijk moet je met dat laatste rekening houden. Frank Vanhove: “Je koopt er echter niets voor als je een prachtig dak hebt gemaakt en de isolatie moet al na een aantal jaren vervangen worden. Goedkoop wordt duurkoop. Bovendien strookt de goedkoopste oplossing in de regel niet met de meest duurzame. En als je denkt aan het dak van de toekomst, dan moet je het ook hebben over circulariteit. Circulariteit heeft altijd met de toekomst te maken. FOAMGLAS heeft twee visies over circulariteit. Dat is de visie gebaseerd op het bestaande, volledig verkleefd systeem met de hoogste veiligheidseisen en verwachtingen. Daarnaast hebben we een visie gebaseerd op een losliggend, volledig her te gebruiken systeem. In dat laatste geval wijzig je wel een aantal kwaliteiten ten opzichte van een volledig verkleefd systeem. De circulariteit van een losliggend systeem is overigens betwistbaar. Zeker wat duurzaamheid betreft. Is duurzaam een dak dat tientallen jaren meegaat? Of is duurzaam een dak dat je na een kortere periode verwijdert en de materialen elders opnieuw gebruikt? We hebben daken gerenoveerd van meer dan veertig jaar oud, waar de FOAMGLAS-isolatie niets aan kwaliteit had ingeboet. Dat waren destijds de daken van de toekomst. De lambda-waarden waren nog perfect. Dus wat is circulair, wat is duurzaamheid? Is dat een dak dat voor 90% kan blijven liggen en waarvan alleen de dakbanen moeten worden vervangen? Of is dat een dak dat volledig gesloopt moet worden en waarvan de materialen deels her te gebruiken zijn? Als we kijken naar morgen, dan moeten we ook geen wegwerpgebouwen maken, die na tien of twintig jaar moeten verdwijnen. We moeten meer kijken naar duurzame bouw en lange levensduur. Je hebt immers geen nieuwe grondstoffen nodig om een nieuw gebouw neer te zetten. De bouwkosten van een kwalitatief hoogwaardig gebouw met een lange levensduur zullen hoger liggen. Over de tijd uitgesmeerd zal de investering uiteindelijk lager zijn. Dat geldt dus ook voor het platte dak. We moeten durven kijken naar de lange termijn. Daarom hanteren we ook twee visies wat circulariteit betreft. De doelstelling van een gebouw bepaalt in grote mate welke visie we in de praktijk brengen. Niet elk gebouw is geschikt voor een losliggend geballast systeem, andere gebouwen gedijen beter met een losliggend systeem. Dat is ook een van de redenen waarom we zijn aangesloten bij samenwerkingsverbanden, zoals TotaalDakConcept. Als isolatiefabrikant ben je een onderdeel van de totale dakopbouw. Door deze samenwerking zijn we beter in staat om hoogwaardige integrale dakconstructies aan te bieden.”