KIJK OP DAKEN,
EEN WERELD AAN MOGELIJKHEDEN

Creativiteit op het platte dak of rechtoe rechtaan?

Dakbestrating gebruiksdak KijkopDaken

Net zoals je bij BMW en Audi kunt kiezen uit allerlei uitvoeringen, kleuren en specificaties, kan dat bij de keuze in dakbestrating ook. Jaap Dooper van Zoontjens legt uit wat er allemaal mogelijk is.

Natuurlijk effect

“Ik heb dagelijks veel architecten en aannemers aan de telefoon. Creativiteit op het gebruiksdakZij willen vaak een zo natuurlijk mogelijk leefdak maken, dat aansluit bij het gebouw en de omgeving. Door de toenemende behoefte aan een buitenruimte als verlengstuk van je binnenruimte, is er ook meer variatie aan materialen ontstaan. Met bijvoorbeeld de Dreentegel® bereik je een natuurlijk effect met deklagen gebaseerd op verschillende tinten en sferen uit de natuur. Een andere mogelijkheid is Dreen®Ceramica. Daarin kies je uit een divers palet aan kleuren die lijken op beton, steen of hout. Zo creëer je de sfeer die je wilt én je profiteert van de positieve eigenschappen van een keramische tegel. Voor dakterrassen ideaal!”

Diverse legpatronen

legpatroon bestrating gebruiksdak“Door verschillende formaten te combineren, kun je helemaal je eigen creativiteit erop los laten. Naast het rechttoe rechtaan leggen, zijn er volop andere mogelijkheden. Denk aan patronen, halfsteens of wildverband. Je creëert zo een prachtig lijnenspel. Of combineer verschillende kleuren. Ook kun je de bestrating deels onder de gevelbekleding wegwerken, gebruik maken van Cortenstalen bloembakken of specifiek zaagwerk toepassen. We hebben zelfs onlangs voor een opdrachtgever een proefvlak gelegd met een keramische tegel in een visgraat motief, met een positief resultaat!

Elk project zijn eigen systeem

“Projecten op een hoger gelegen drukke winkelpromenade, een groot schoolplein op hoogte of  een hoger gelegen dak waar je rekening moet houden met de windbelasting, stellen uiteraard andere eisen aan het dakbestratingssysteem. Bij de keuze in dakbestrating moet goed gekeken worden naar de gebruiksfunctie- en intensiteit.”

Samenwerken

“We doen geregeld projecten, waarbij we nauw samenwerken met de landschapsarchitect. Het is mooi om te zien hoe we met onze kennis elkaar aanvullen. Samen brainstormen over de toe te passen materialen, kleuren en formaten? Hoe sluiten we de bestrating aan op het groen? Hoe regelen we de waterafvoer? Om vervolgens samen het legplan te bepalen. Door mee te denken komen we met creatieve en passende oplossingen, die resulteren in schitterende gebruiksdaken.”