Groendaken

groendak eurofast

Bij groendaken is een correcte mechanische en stormvaste bevestiging van de dakbedekking essentieel om schade te voorkomen. Als architect weet u als geen ander dat groendaken nieuwe waarde geven aan de rol van het platte dak. Naast hun esthetische waarde dragen ze ook bij aan waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de stad.

Bij een groot deel van de groendaken gaat het om extensieve groendaken. Dit soort groendaken vraagt weinig onderhoud en bestaat uit meerdere lagen, zoals drainagemat, substraat en sedum. Deze groenlaag is echter, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, vaak licht van gewicht en zeker in droge toestand niet zwaar genoeg om als ballastlaag voor een losliggend dakbedekkingssysteem te dienen.

Het is daarom bij extensieve groendaken extra belangrijk dat de dakbedekking mechanisch bevestigd wordt. Hierdoor wordt stormvastheid van de dakbedekking gegarandeerd en waaien er geen delen groendak weg. Een windlastberekening kan uitkomst bieden om tot een juiste mechanische bevestiging te komen.