Na 2050 moet Nederland circulair zijn. Alle toegepaste grondstoffen worden dan hergebruikt. In 2030 zal dit al voor 50% van deze primaire grondstoffen gaan gelden. In de bouw betekent circulair bouwen ver vooruitzien. De end-of-life-value van de toegepaste producten geeft de herbruikbaarheid ervan aan over dertig, vijftig of over een langere periode. Daar zal dus naar gekeken moeten worden bij circulair bouwen. Wachten tot 2030 hoeft niet, want een aantal producten is nú al geschikt om er circulaire platte daken met een hoge end-of-life-value mee te realiseren.
POCB dakbaan
BMI Icopal heeft 25 jaar geleden Universal ontwikkeld, een POCB dakbaan die gemakkelijk te verwerken is zonder open vuur. Vanwege de eenlaagse toepassing is deze dakbaan gemakkelijk terug te nemen om te recyclen. Icopal Universal wordt mechanisch bevestigd of los gelegd met een ballastlaag van grind, tegels of sedum. De levensduur van Universal is lang. Dus als je nu een plat dak van Universal voorziet, heb je na 2050 een sloopdak met een hoog percentage herbruikbaarheid. Dat levert grondstof op voor nieuwe, gerecyclede dakbanen en daarmee bouw je dus nu al voor de circulaire economie.
Lange levensduur
Bij diverse projecten is onderzoek gedaan naar de kwaliteit toegepaste POCB dakbaan, die twintig jaar geleden zijn aangebracht. Dit onderzoek wees uit dat niet alleen de eigenschappen van de dakbaan, maar ook de moleculaire eigenschappen zeer beperkte achteruitgang vertonen. Je kunt stellen dat de kwaliteit zo goed als nieuw is. Het percentage herbruikbaar materiaal is dus erg hoog. Dit betekent dat Icopal Universal POCB niet alleen een lange levensduurverwachting, maar ook een enorm hoge ‘inruilwaarde’ (end-of-life-value) heeft. Hoe meer sloopdaken na 2050 uit POCB met een hoge inruilwaarde bestaan, hoe meer gerecycled materiaal er in nieuwe dakbanen kan zitten. Op platte daken kunnen we dus nu al volop aan de slag met circulaire materialen.